Какво е принт на картина?

Принтовете представляват цифрови отпечатъци на изображение или картина върху различна основа – гланцова хартия, плат, плексиглас, стъкло или платно. Те се произвеждат с  мастиленоструйни принтери и са много разпространени. За да се получи качествен принт е необходимо да имаме висококачествена снимка на желаното изображение.

Жикле (Giclee) принтът е най – добрият и единствен начин за точно възпроизвеждане на оригиналната картина върху платно за живопис. Терминът „жикле“ произлиза от френския глагол „gicler“ (букв. „пръскам“, „разпръсквам“). С времето той се е превърнал в нарицателно за висококачествен отпечатък на снимка или картина върху платно или специална хартия. Тази технология намира широко приложение в големите галерии и музеи, които разполагат със собствена техника за производство. В магазините им ще намерите тяхната продукция под формата на картини, плакати, чанти с принтове и др. Това е бюджетен вариант да притежавате възможно най – точната репродукция на дадено произведение на изкуството. Когато купувате жикле принт всъщност получавате най – доброто копие на оригинала.

Принт на картина с допълнителна обработка

Жикле принтът позволява да бъде обработван допълнително след отпечатването. На практика, всички картини, които се предлагат в секциите за декорация на дома на големите магазини за мебели и хипермаркетите, представляват принтове на известни произведения на изкуството и на снимки с красиви места или обекти. Много често когато са отпечатани върху платно, което е опънато на дървена подрамка и върху него е добавена тук – там боя, се предлагат като „ръчно изработени картини“ или „ръчно рисувани картини с маслени бои“.

Всъщност, това представлява подобрена версия на жикле принта. При нея ръчно се добавят щрихи боя върху платното, след което се нанасят защитни и декоративни покрития с различни ефекти. Това допълнително „украсяване“ на платното е нещо, което правят много художници. То представлява специален вид техника, която те използват, за да добавят подробности към картината. По този начин се постига текстура и релеф на принта, мазките се открояват и подчертават много повече детайлите на творбата, подсилва се перспективата и дълбочината, набляга се на контраста между светлината и сянката. Привидно плоският жикле принт може да оживее с правилната обработка и да допринесе за разкриването на по – дълбокия смисъл на картината.

По какъв начин се извършва допълнителната обработка на жикле принта?

Въпреки че всеки художник използва собствен метод и различни техники при работата върху жиклето, процесът обикновено е еднакъв при всеки принт. Той започва с опъването на щампата върху дървена рамка, след което художникът продължава с рисуването на отделни елементи и по-малки детайли. Най – често се използват различни шпатули за рисуване. Формата на всяка шпатула създава различен ефект върху платното. Тесните помагат при създаването на линии, докато по – широките се използват за обширни области, които се нуждаят от акцент и текстура. Използват се специални плътни акрилни и маслени бои, както и гланцов гел, смесен с акрилна боя. След тази обработка принтът съответства по – добре на блясъка, който оригиналната картина излъчва.

Как да различим качествения от масово предлагания принт?

На първо място – не се предлага в магазина за подаръци и хипермаркета!!! Там ще намерите единствено масово тиражирани принтове без особена стойност и претенции за качество. По – добре потърсете в галериите за изобразително изкуство или директно от художника. Той най – вероятно ще ви предложи т.нар. авторски принт. Това са отпечатани копия на оригинална картина, които са лично довършени, подписани и номерирани от художника. С авторския принт можете да сте сигурни, че купувате най – добрата репродукция на оригинала.

Ориентир може да ви бъде и цената – качественият жикле принт никак не е евтин. Персонализираният авторски принт е по – евтин от оригиналната картина, но доста по – скъп от масово предлаганите принтове. Цената се определя от няколко фактора – заснемането на картината, принтирането, довършителната работа от художника и размера на желания принт. Ниска цена на принта се постига само тогава, когато се произвежда в индустриални количества, което неминуемо се отразява на качеството му.

Оригинал или жикле принт?

Това зависи най – вече от целите, за които ви е нужен и от средствата, които сте предвидили за декорацията на стените. От една страна, и най – доброто копие е несравнимо с оригиналната картина, освен това много хора биха могли да притежават същата като вашата картина.

От друга страна, обработените жикле принтове са чудесен начин да украсите дома си с нещо специално, без това да ви струва много. Тъй като са значително по-евтини от изцяло ръчно рисуваните творби, ще можете да окачите повече от едно от тях навсякъде из дома ви. Те могат да превърнат дори най-мрачните къщи в стилен дом. Можете също да имате невероятни репродукции на класически произведения на изкуството, които обикновено не бихте могли да закупите. Ако украсявате интериора на хотел, офис или заведение, жиклето често е най – достъпното в ценово отношение решение.

Какво да изберем зависи и от цената на оригинала. За картина със сравнително ниска цена, поръчката на авторски принт не би струвала много по – евтино, особено ако искате по – голям размер.

И като обобщение на всичко казано дотук, жикле принтовете са бърз и евтин начин да декорирате дома си по един наистина артистичен начин. Те са много добра начална декорация, ако сте любител на изкуството, но все още се колебаете или не можете да си позволите ръчно рисувана творба. Това ще ви даде възможност да разберете дали принтът е най-подходящото за вас решение за украса или все пак бихте искали да окачите оригинална картина, която притежавате само вие.

Ако статията Ви е била полезна и Ви е харесала, ако не сте съгласни или имате да добавите нещо, ще се радваме да разберем мнението Ви на страницата ни във Facebook.

Scroll to Top