Когато купуваме картина изборът на рамка често може да ни затрудни. „Дали рамката ще подхожда на интериора ми?“. „Това златисто не е ли много крещящо на фона на избрания от мен интериор?“. „Не искам рамка, изглежда ми старомодно!“. „Всички модерни картини са БЕЗ рамка!“. И куп други съмнения и твърдения от този род. В крайна сметка, всичко се свежда до два въпроса: „Ако сложа рамка, как да подбера най – подходящата?“ и „Има ли изобщо нужда от рамка?“. В тази статия ще се опитаме да дадем отговор и на двата въпроса.

С рамка или без?

Всичко е въпрос на Вашето собствено естетическо възприятие. Естетическото усещане или възприятие се свързва с начина, по който се наслаждаваме или критикуваме изкуството. То говори за това как умът ни възприема дадена картина и какви емоции предизвиква тя у нас. Ясно е, че при всички случаи най – добре е естетическото Ви усещане да бъде максимално удовлетворително.

Кога можем да оставим картината без рамка?

На първо място – когато има към какво да прикрепим окачването, било то въженце или кукичка. Всяка картина, която е нарисувана върху платно, опънато върху дървена подрамка, може да бъде директно окачена на стената. Окачването се закрепя на рамката, върху която е опънато самото платно. В този случай остава въпросът какво виждаме, когато погледнем картината отстрани. Безспорно, платно, чиито страни са бели (освен ако не е нарочно търсен ефект), стои като недовършено.

Друг пример е случаят, при който общата картина се състои от отделни пана. Когато всяко следващо платно допълва предходното и картината последователно се развива в 2, 3 или повече пана, рамката по – скоро би пречила на погледа. Такъв тип са картините ни „Морски охлюв“ и „Гущер“. Тук също има изключение – когато общата картина включва 2 или 3 платна, които могат да съществуват и напълно самостоятелно. Те могат да бъдат напълно еднакви или сходни като изображение, но да са в различен колорит без връзка помежду си, т.е. второто не следва от първото. Пример за това са картините ни „Отражения I” и „Отражения II”, обединени в обща картина „Отражения”.

                                                    „Гущер“ 

„Отражения“ 

„Морски охлюв“

Всяка картина би могла да бъде оставена без рамка когато е завършена по подходящ начин. Както вече казахме, всичко е въпрос на естетически усет и възприятие.

Какво означава картината да е „завършена без рамка“?

Във „Fine Art Gallery” предлагаме много от картините като „завършени без рамка“. При нас вариантите за страните на платното са два –използват се или някои от цветовете на картината или даден детайл е продължен извън платното и завива по ръба. По този начин картината не се „отсича“, а погледът продължава да се движи плавно, дори когато я гледате под ъгъл.

В изображенията по – долу са показани картините ни „Синята гора“ и „Десетата муза“. Всички видими страни на картините са завършени в общата тоналност, или довършват някакъв детайл от тях. По този начин Вие имате възможност да изберете дали да оставите платното в този вид или да го рамкирате.

                                                                                               „Синята гора“ 


„Десетата муза“

Какъв тип картина е препоръчително да бъде с рамка?

Няма такова правило. Почти всяка картина може да бъде поставена в рамка. Както вече казахме, това зависи единствено от желанието на собственика ѝ. Рамката придава завършеност и трябва да бъде съобразена преди всичко с картината, а не с интериора.  Ако е добре подбрана, тя допълва картината без да се натрапва и да отклонява погледа. Независимо от стила на творбата – натюрморт, пейзаж или портрет, добре подбраната рамка само ще подсили излъчването ѝ. И обратно – неподходящата рамка е в състояние да унищожи и най – добрата картина.

За да се уверите в това, Ви предлагаме визуализация на един истински шедьовър за всички времена. Ето как би изглеждала ненадминатата „Мона Лиза“ на изключителния Леонардо Да Винчи в неподходяща рамка:

„Мона Лиза“

Не е много ясно кое да гледаме – картината или рамката, нали? За наш късмет, господин Да Винчи не може да каже какво мисли по този въпрос. Едва ли мнението му ще е особено позитивно.

Рамката наистина е много определяща при избора на картина, особено когато тя служи за акцент в помещението. Затова във „Fine Art Gallery” предлагаме повечето от картините без рамка, като оставяме финалния щрих, а именно рамката, на избора на клиента.

Ако изберете картина от нашата галерия и пожелаете тя да се постави в рамка, ние ще съдействаме за избора ѝ. Ще подберем подходящи варианти и ще създадем визуализации, които да подпомогнат решението Ви. Накрая ще получите рамката като подарък от нас.
Ако статията Ви е била полезна и Ви е харесала, ако не сте съгласни или имате да добавите нещо, ще се радваме да разберем мнението Ви на страницата ни във Facebook.

 

 

Scroll to Top