Картината като част от луксозния интериор

Когато купувате нов дом и ви предстои ремонт, обикновено изборът на картина стои на последно място в списъка или изобщо липсва на този етап. Добрият интериорен дизайнер обаче е наясно, че всяко помещение се нуждае от така наречената „фокусна точка“.  С други думи, това е мястото, което трябва да привлече погледа на посетителя, идейният център на помещението, около който се организира целият интериор. Това обикновено е произведение на изкуството – картина, скулптура, статуя или арт инсталация. Добре подбраната в цветово, стилово и композиционно отношение творба ще придаде на дома, офиса или заведението ви наистина неповторимо усещане!

„Колко струва това?“  „Много ли е скъпо?“

Това са най – често задаваните въпроси по отношение на модерния и изискан интериор. Отговорът е: „Не е задължително“. За да постигнете уникално излъчване и шик в дома не винаги е необходимо да разполагате с неограничен бюджет. Покупката на огромно платно не гарантира доказателство за добър вкус за обзавеждане, даже напротив – възможно е дори да изглежда нелепо на фона на всичко останало. Когато обзавеждате вашия дом, вие предварително решавате  в какъв стил ще е издържан той – модерен, класически (традиционен), минималистичен, винтидж, провинциален, морски и т.н. Точно тогава е и времето да помислите за украсата на стените. Една подходяща картина може да допринесе за допълнителна дълбочина на помещението и да добави усещане за светлина там, където архитектурно липсва такава. Правилно подбраният размер, колорит и сюжет на картината може да създаде илюзия за пространство и обем на помещението, да добави „въздух“ там, където поради конструктивните специфики на сградата няма такъв.

Картината и различните стилове в изкуството, архитектурата и обзавеждането

Минимализъм

Абстрактното изкуство импонира най – добре при минимализма. Монохромните творби също биха се вписали добре тук. При тях се постига разнообразие и триизмерност на образа чрез играта на твореца с нюансите на цвета. Разбира се, монохромните картини могат да бъдат и черно – бели, с визията на графики и скици. Изберете няколко абстрактни картини в подходящите за дизайна цветове или само едно класическо произведение на изкуството (ако можете да си го позволите), в ярки багри и подходящ размер, което да стане фокусна точка в интериора.

Модернизъм

Модернизмът също изисква абстрактни градски, урбанистични и природни пейзажи, абстрактни портрети и др. Всичко казано за минимализма в общи линии важи и тук. Черно – белите картини, рисувани с маслени бои също се налагат като много подходящи в модерния и съвременен интериор.

Класически стил

Традиционният (класически) стил дава много по-широки възможности за избор на картина – най-вероятно почти всичко, което ви хареса би било подходящо.

Винтидж

Винтидж стилът е ориентиран към поп-арта.

Провинциален (кънтри) стил

Провинциалният стил навява усещане за хижа, камина, природа и всяка картина, изобразяваща някакъв пасторален пейзаж, натюрморт или представител на животинския вид би била удачен избор.

Ар деко

Ар деко – еклектичната смесица между разточителен разкош и шик, състоящ се от луксозни и скъпи материали, богатство на цветовете от една страна, и строга закономерност от смели геометрични форми от друга. Определено тук имате възможност да развихрите въображението си при избора на картини, тъй като тук модерното среща луксозния ретро поглед. Но бъдете много внимателни – границата между еклектиката и кича е изключително тънка и едва ли бихте искали да я прекрачите.

Няколко полезни насоки при избора на подходящата декорация на помещението

  • Ако сте любител на изкуството, но все още не разполагате със собствен дом, който да декорирате по свой вкус, а живеете под наем – заложете на принта на картина. Това е бюджетен вариант, който няма да ви струва толкова скъпо, а ще придаде усещане за уют и лично пространство и същевременно ще ви помогне да разберете какъв тип картина бихте желали да притежавате когато се сдобиете със свое място.
  • Ако притежавате хотел – отново принтовете са най-добрия избор за вас. Изберете авторския принт – когато гостите ви гледат красиви картини, които изглеждат като изцяло ръчно рисувани и са различни във всяка стая, те ще се чувстват специални, а хотелската стая ще изглежда като дом, в който биха искали да останат. Изберете оригинал само за фоайето – в крайна сметка, това е лицето на вашия бизнес.
  • Притежавате заведение? Няма спор – красотата продава. Изберете картини с красиви жени и мъже, картини – натюрморти със сюжети, подходящи за мястото, което притежавате, картини с танцьори и усещане за движение и нощен живот. Няма да сгрешите – хубавата картина ще придаде усещане за стил и класа и така ще повдигне рейтинга на заведението ви.
Кои са подходящите за вашия интериор цветова гама и сюжет на картината?

Изберете сюжета на картините според мястото, където се намирате и интериорното обзавеждане, което сте избрали. За морето са подходящи картините с морски пейзажи, плажове, изгреви и залези над морето. Също така картини, характерни за лятото – веселие, хора на плажа, ваканционно настроение. Предпочитаните цветове – синьо, синьо и пак синьо разбира се, във всичките му нюанси и оттенъци. Планината от друга страна е многолика – снежна през зимата, уникални цветове през есента и възможности за множество есенни импресии, невероятна през пролетта и прохладна през лятото. Тук изборът ви на картини би бил много по-голям. Предимно пейзажи – червени, жълти, зелени тонове за есента, бяло – сиво – сини  тоналности за зимата. Картините с цветя също са много предпочитани и често присъстват в интериора. Изборът е ваш. 

И в заключение – независимо от това, дали сте бизнесмен с луксозен офис или просто човек, който обича изкуството – внесете красота и артистичност във вашето място, като го декорирате с подходящото произведение на изкуството.

Ако статията Ви е била полезна и Ви е харесала, ако не сте съгласни или имате да добавите нещо, ще се радваме да разберем мнението Ви на страницата ни във Facebook.

Scroll to Top