Какво е реплика, копие и репродукция на оригиналната картина?

И трите определения изглеждат като синоними – на първо четене. Тогава какво представлява „принт“ – ът? Има ли разлика между „реплика“ и „репродукция“? Кое е „копие“ и кое „фалшификат“?

Какво е реплика на картина?

Истинската реплика се прави когато се гледа оригинала, не снимка или друг вид дигитално изображение на обекта. Репликата на картина е новосъздадена творба, която пресъздава визуално точно характеристиките ѝ, но задължително е с по – малък размер. Освен това, репликата се маркира със знак, обозначаващ я като такава. За създаването на легална реплика са необходими разрешения от съответните органи.

Някои галерии и художници използват определението „реплика“ за картина, която е изпълнена в собствения стил на автора, усеща се неговото виждане и нагласа към произведението. Други представят като реплики точни копия на картини, обявени за произведения на изкуството, които са част от световното културно наследство.

Във Fine Art Gallery” наричаме „реплика“ всяка картина, която е създадена по подобие на друга такава. За целта, нашите творци използват снимки, предоставени им от клиентите, поръчали картината, или общодостъпни изображения от мрежата. Нашите реплики винаги се отличават от оригинала по размер, по вида на използваните бои, в различни детайли и нюанси. Въпреки това, те успяват да пресъздадат цялостното усещане на оригиналното произведение. Картините ни – реплики са собственоръчно подписани от твореца, който ги е създал, а в описанието им е дадена информация за оригинала. Това е важно, тъй като така клиентите ни могат да бъдат сигурни, че купуват предмет (картина) с легално търговско предназначение. Ето и няколко нагледни примера за разликите между оригиналното изображение и създадената по него картина:

  „Танцьорката“ 

                                                                  Оригиналът на Фабиан Перес

Фабиан Перес е аржентински художник, известен с картините си на живота в нощните клубове и танци на фламенко и танго. Международно признание получават и портретите му на знаменитости, между които Ал Пачино, Арнолд Шварценегер, Лионел Меси и Рафаел Надал.

 „Зимна вечер“

                                                       

 Оригиналът на Владимир Куш

Владимир Куш е руски художник и скулптор. Неговият стил често се определя като сюрреалистичен, въпреки че самият той го определя като „метафоричен реализъм“.

 „Зима в гората“

                                                     Оригиналът на Кремер

Марк Вениаминович Кремер е руски художник, чиито творби намират място в много частни колекции по цял свят. Твори в стил реализъм, в частност социалистически реализъм. Красивите му пейзажи са разпознаваеми и известни сред почитателите на изобразителното изкуство.

Какво е копие на картина и кога то се превръща във фалшификат?

Копието на дадена картина я възпроизвежда максимално точно и е със същите размери като оригинала. Копията на произведения на изкуството се изработват само за музейни цели и задължително се маркират със знак, обозначаващ ги като копие. Съвременните творци могат да изработват копия на собствените си картини, като ги подписват, номерират и датират с цел доказване на автентичност. Копието на дадена картина се превръща във фалшификат когато бъде направен опит то да се предлага за продажба като оригинал.

Какво е репродукция?

Репродукцията е точно възпроизвеждане на дадена творба посредством дигитален печат, т.нар. „принт“ на картината. Понятията „репродукция“ и „принт“ се припокриват като значение в случаите, когато говорим за визуални изкуства. Повече за вида и начина на изработка на репродукцията може да прочетете в статията ни „Какво е принт и жикле принт на картина“.

Реплика или репродукция – какво да изберем?

Ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, като разгледаме предимствата и недостатъците и на двете.

Репликата

Предимства:

  • Получавате истинска, ръчно рисувана картина, което винаги е по – стойностно и е за предпочитане, особено ако става въпрос за подарък;
  • Въздействието на оригиналната творба със сигурност е по – голямо от репродукцията;
  • Маслените бои запазат цвета и блясъка си практически вечно и творбата винаги ще изглежда добре;
  • Ако картината се повреди, дори и ако платното се скъса, почти винаги има вариант да бъде реставрирана до първоначалния ѝ вид. Това е валидно главно за картините, рисувани с маслени бои.

Недостатъци:

  • Основен недостатък е по – високата цена;
  • Друг проблем може да се окаже разминаването между Вашето собствено възприятие и това на художника. Ние не винаги виждаме едно и също нещо в дадена картина. Не е изключено крайният резултат да се окаже малко разочароващ. Затова е важно когато поръчвате реплика да уточните предварително няколко неща с художника, който сте избрали за изпълнението на ѝ. Опитайте да обясните дали има нещо конкретно, което Ви привлича в дадената картина, или това е цялостното усещане от нея. Така ще получите максимално удовлетворителен резултат. Повече за изработката на картина по поръчка може да прочетете на страницата ни „Индивидуална изработка на картина“.
Репродукцията (или принтът)

Предимства:

  • Безспорно, това е бюджетният вариант да се сдобиете с произведение на изкуството. Той изобщо не е за подценяване, особено ако не желаете да правите инвестиция в изкуство. Ако Ви е нужна просто декорация, която да освежи помещението, тогава това е Вашият вариант.

Недостатъци:

  • Вероятността да видите същата като Вашата картина в нечий чужд хол е много голяма;
  • Въпреки, че с напредването на технологиите цветовете на репродукциите стават все по – наситени и трайни,  с времето неминуемо избеляват и картината се променя;
  • Качествената репродукция не е толкова евтина. Понякога галериите предлагат лимитиран брой авторски принтове. Те са с доста по – високо качество от масово тиражираните, но и със значително по– висока цена. Тази тема е разгледана подробно в статията ни „Какво е принт и жикле принт на картина“.

Една малка част от обществото е напълно наясно с приликите и разликите между реплика, репродукция, копие и фалшификат. Това са най – вече експертите в различните държавни органи за управление на дейностите по опазване на културното наследство, музеите, пряко ангажираните с различни дейности в областта на културата и изкуството. Но, както вече споменахме, тази група хора е много малка и строго профилирана. Тази статия е за широката публика, която се интересува от тези въпроси в личен план. Тя е за хората, които искат да разберат какъв вид изкуство купуват и защо има сериозна разлика в цената при две на пръв поглед еднакви картини.

Ако статията Ви е била полезна и Ви е харесала, ако не сте съгласни или имате да добавите нещо, ще се радваме да разберем мнението Ви на страницата ни във Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top